Bu Blogda Ara

5 Mart 2016 Cumartesi

Çikolatalı,Muzlu Pasta ve Anne Eli Gibi 5 Yaşında



Bugün sizlerle tanışalı tam 5 yıl olmuş,
Maşallah :)
1,5 yıl ara vermiş olmama rağmen bu yazım ile birlikte tam 493 post yazmışım,bu da 400 den fazla tarif demek.Blogumun açma aşaması ve sonrası ile ilgili gelişmelerden evvel ki yazılarımda bahsetmiştim aynı şeyleri tekrarlamamak adına bu defa lafı çok uzatmak istemiyorum.Demem o ki,
bu süre zarfında beni bıkmadan usanmadan takip eden,yorum yapan,tariflerimi deneyen,denemediği halde boş boş yorumlar yazan,kısacası yolu bir şekilde Anne eli gibi ile kesişen herkese çok teşekkür ediyorum,iyi ki varsınız.

Biraz pastadan bahsetmek gerekirse,bol çikolatalı,muzlu nefis bir yaş pasta.özellikle çikolata severler bayılacak bu pastaya.Bu defa hem farklı bir şekil verdiğim hem de jöle kullanmak istemediğim için üzerini muz ile süslemedim.Ama içinde bolca muz kullandım.Siz dilerseniz üzerine de muz ekleyebilirsiniz ama kararmaması için mutlaka jöle kullanmanız gerekli,özellikle de hemen tüketmeyecekseniz.
Ben şekil verirken çay kaşığı kullandım,öyle aman pütürlü mü oldu,düz olmadı sanki derdi yok.Sizlerde kaşık ile dilediğiniz gibi şekil verebilirsiniz pastanıza.Ben bu halini çok sevdim,çalışırken de oldukça keyif aldım.Sizlere de tavsiye ederim,bırakın dağınık kalsın :)

Diğer pasta tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.



MALZEMELER

kakaolu pandispanya için:
4 adet yumurta
1 çimdik tuz
2 küçük çay bardağı toz şeker
1,5 küçük çay bardağı un

1 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı sıvı yağ


Çikolatalı pasta kreması için:
1,5 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı nişasta
1/2 su bardağı toz şeker
1 silme yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1 paket krema (200 ml.)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağ
160 gr bitter çikolata

şerbeti için:
1 su bardağından 2 parmak eksik süt
1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker

İçine:
3-4 adet dilimlenmiş muz
toz Antep fıstığı





HAZIRLANIŞI

Kakaolu Sünger pandispanyanın hazırlanışı:

Öncelikle yumurtaların akını ve sarısını ayrı ayrı derin iki kaba ayırın.Aklara hiç sarı bulaşmamış olmalı.Yumurta aklarını bir çimdik tuzla katılaşana kadar çırpın.1 çay bardağı şekeri aklara ekleyip mikserle çırpmaya devam edin.Yumurta akları tabağı ters çevirdiğinizde tabaktan dökülmeyecek kadar katılaştığında çırpmayı bırakın.Diğer tarafta yumurta sarıları 1 çay bardağı toz şekerle köpürüp krema kıvamına gelene kadar çırpın.Unu ve kakaoyu iki kez eleyin ve yumurta sarılarına ekleyin,homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devem edin.Çırptığınız unlu karışımı yumurta aklarına ekleyip spatula yardımıyla havasını söndürmeden,alttan yukarı doğru tek yöne  çevirerek karıştırın.Yeteri kadar karışan pandispanya harcını yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıba dökün(Kalıbı asla yağlamayın) ve hiç bekletmeden önceden ısıttığınız 170 dereceli fırında kapağını hiç açmadan 30-35 dakika kadar pişirin.Pişme süresi fırından fırına değiştiği için dikkatli olmak da fayda var ,kekin kokusunu yoğun olarak alınca bir kürdanla test edin,eğer kürdan temizse keki fırından çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutabilirsiniz.

Çikolatalı pasta kremasının hazırlanışı:
Vanilya,çikolata,krema ve tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencereye alın ,tel çırpıcıyla topak kalmayacak şekilde çırpın ve ocağa alın.Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Kaynadıktan sonra yaklaşık 1-2 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.Vanilya,tereyağı ve kırdığınız çikolataları ekleyin , tereyağı ve çikolatanın erimesi için kremayı hızlıca karıştırın ve ılınması için bir kenara alın (bu arada kabuk bağlamaması için arada karıştırmayı unutmayın).
(Krema topak topak ve yoğun kıvamlı bir krema olacak,sakın endişelenmeyin,kremayı ekleyip mikserle çırpınca,ganaj kıvamı alacak).
Diğer taraftan soğuk süt kremasını derin bir kaseye alın, iyice sertleşip tepecikler oluşana kadar mikserle çırpın ve muhallebi soğuyana kadar buzdolabına kaldırın.
Yeteri kadar ılıyan muhallebiye kremayı ekleyin mikserle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. 

Şerbetin hazırlanması:
Toz şekeri ısıttığınız sütün içinde eritin ve ılınmaya bırakın.Şerbeti bol olsun istiyorsanız sütü ve şekeri bir miktar daha artırabilirsiniz,mesela 1 su bardağı süte 2 kaşık şeker gibi.
pastanın birleştirilmesi:
Öncelikle Pandispanyayı dikkatli bir şekilde iki parçaya bölün,alt parçayı servis tabağına yerleştirin.



Servis tabağının kirlenmemesi için kekin yanlarına ucu kekin altına gelecek şekilde yağlı kağıt yerleştirin.Hazırladığınız şerbetin yarısını kekin üzerine gezdirin.Çikolatalı kremanın üçte birini şerbetlediğiniz kekin üzerine bir spatula yardımı ile kaplayın.Üzerine boş yer kalamayacak şekilde dilimlediğiniz muzları dizin,toz Antep fıstığını dökün.
Kalan şerbeti diğer kek diliminin üzerine gezdirin ve pastanın üzerine kapatın.Kalan kremanın yarısını pastanın üzerine yayın,kalan kremayı da yanlarına sıvayın.İyice düzelttikten sonra bir çay kaşığı yardımı ile önce yanlardan başlayarak şekil verin.Çay kaşığının ucu ile alttan yukarıya doğru kaşıkla izler yapın.Pastanın üzerine de ortadan başlayarak uca doğru yine çay kaşığını çekerek izler yapın.Pastanın şeklini verdikten sonra dilediğiniz gibi süsleyip buzdolabına kaldırın.
Bir kaç saat ya da 1 gün dinlenen pastanızı afiyetle tüketebilirsiniz.


Afiyet olsun...

Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
  

11 yorum:

  1. hep birlikte gelmiştik benimde beş yıl oldu o zaman nice güzel yıllara arkadaşım.

    YanıtlaSil
  2. Reyhancığım doğum gününe geç kaldım ama umarım nefis pastandan kalmıştır kalmadıysa da sen bana yeniden yaparsın değil mi.Canım daha nice yaş günlerin bol paylaşımların bol yorumların olduğu güzel yılları olsun güzel bloğunun ve de senin.Çok öpüyorum.<3:*

    YanıtlaSil
  3. Blogunuzun bol tarifli nice beş yaşları olsun. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  4. Muhteşem görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Harika paylaşım Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. 5 yıldır sık sık takip ediyoruz sitenizi. Emeğinize sağlık. Hepsi enfes gözüküyor.

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık ve nice sağlıklı yıllara diyelim. Bende eskisi gibi sık yazamıyorum ama blogumu özlüyorum.Benim 3. çocuğum gibi. Hiç ihmale gelmiyor.
    Daha uzun yıllar birlikte yazalım,inşallah.

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık, pasta harika gözüküyor.

    Bu arada çocukların masalsı dünyası sloganıyla yola çıktığım Kids of City isimli sayfama sizi de beklerim. Güzel dostluk ve paylaşımlarımızın olması dileğiyle, sevgiler...

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..